2012 / Maya

 

'Rolling Stones stoppen ermee in 2012'

(Bron: De Telegraaf en Algemeen Dagblad, 24 juli 2010)

Drummer Charlie Watts viert binnenkort zijn zeventigste verjaardag. Ronnie Wood is 63 en Keith Richards en Mick Jagger zijn beiden 66 jaar. "De heren beseffen dat ze een dagje ouder worden", vertelt een bron aan de Britse krant The Sun. "Ze willen stoppen op hun hoogtepunt."
'The greatest Rock&Roll band in the world' wil groots afscheid nemen met een laatste wereldtour.

Commentaar van Peter Toonen.:
De Rolling Stones zijn in ieder geval alvast geboekt als de muzikale opener van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Dat de spelen van 2012 worden georganiseerd door de hoofdstad van het oude Britse Rijk en het moderne superkapitalisme (de Londense 'City'), zie ik als een mooie afsluiting van de Oude Tijd. Prachtig dat de Stones dit mogen openen: toch nog rock & roll als begin van 'het einde der beschaving'.
Moge de sport en de spelers zegevieren, en niet het grote geld om dit te organiseren.

 

 

Hoe zult u zich de zomer van 2010 herinneren?

In Nederland en België was veel afwisseling in het weer, met extreme hitte en droogte, afgewisseld door heftige hoosbuien, terwijl er op de achtergrond in beide Lage Landen een feuilleton voortkabbelde over de formatie van een landsregering. Niks aan de hand?

Water en vuur.
Als we wat verder over de grenzen kijken dan was daar in de Golf van Mexico de grootste olieramp ooit; door extreme regenval werden vele miljoenen (!) mensen getroffen (duizenden doden) in Pakistan, Noord India, Noord Korea en verschillende delen van China en Midden Europa; terwijl Moskou en andere delen van Rusland juist kampten met een hitte- en droogte record, gecombineerd met een verstikkende rook door de vele bosbranden. Daardoor vielen in dit land tientallen doden, werden complete dorpen platgebrand, en moest het Nationaal Historisch Museum op het Rode Plein sluiten, omdat de rookmelders steeds afgingen.

In Noord Amerika kende de stad New York een hitte record (na de sneeuw records van afgelopen winter), terwijl Zuid Amerika kampte met een koudegolf record dat in Argentinië, Chili en Peru vele levens kostte.

Merken wij daar in de Lage Landen niks van?
Toch wel: onze aardappeloogst kan als mislukt beschouwd worden, zodat de komende tijd uw frietje wat duurder zal worden. Maar ook uw lapje vlees gaat in prijs omhoog omdat in Rusland en andere landen, de graanoogst flink tekort schiet. Want al die dooie dieren die u eet, vreten voor de slacht heel veel granen. In Nederland is in juli de inflatie verdubbeld met name vanwege een stijging van de energie- en voedselprijzen. Tenzij u van koffie of chocolade houdt, want ook dat wordt duurder door de gestegen grondstofprijzen, gaat verder alles ogenschijnlijk zijn gang.
Of toch niet?

Zonnevlammen.
Er is iets vreemds aan de hand met onze zon. We gaan nu al tien jaar door een periode waarin de zonnevlekactiviteiten zijn gestopt gedurende een langere periode dan ooit is waargenomen.

Zonnevlekken (heftige magnetische reacties op het oppervlakte van de zon) en zonactivteit in het algemeen zijn zo'n beetje vanaf het jaar 2000 in kracht gedaald. In dat jaar zaten we volgens het ritme van zonnevlekactiviteiten in een dieptepunt, maar hadden we juist (wetenschappelijk onbegrijpelijk) zeer heftige zonnestormen. Ook dat was nog nooit zo waargenomen, en we meten dit in het Westen al meer dan vier eeuwen, en in China al tweeduizend jaar.

De zon is de kluts kwijt.

Marc Hairston, een astronatuurkundige aan de Universiteit van Texas, verklaarde onlangs dat we de laatste jaren het laagste niveau zien dat we ooit hebben waargenomen. “We dachten dat we daar nu wel uit zouden zijn, maar mooi niet dus.” Wetenschappers spreken over een stilte voor de grote storm die zou moeten plaats vinden in 2012-2013; dus juist rond de door de Maya's voorspelde einddatum 21-12-2012...

De zonnewind is op de laagste kracht die ooit gemeten werd en van de magnetische as van de zon wordt gezegd dat deze zich 'naar een ongebruikelijke hoek' verplaatst heeft. De zon verandert en daarmee alles in het hele zonnestelsel, en dus gaat alles dat op aarde gebeurt ook veranderen.

Het afbreken van een 'eeuwige ijsschots' (5 augustus 2010) bij Groenland ter grootte van een Europese stad, het smelten van de ijskappen op Mars, het verdwijnen van de 'eeuwige stormvlek' op kolossale planeet Jupiter in de afgelopen maanden, zijn slechts voorboden, van de veranderingen in ons zonnestelsel.

Onze lokale ster, de zon, geeft ons niet alleen warmte en licht, maar codeert via zijn elektromagnetische straling alle DNA informatie, al het leven in haar heliosfeer, en dus ook dat van de mensen op aarde: onze driedimensionale hologram van schijnbare werkelijkheid.

De algemene verwachting is dat onze zon in de komende jaren hyperactief gaat worden. De eerste echte zonnestormen die onze kant opkwamen waren er in de eerste dagen van augustus, wat zichtbaar werd als prachtig noorderlicht in Noord Europa en Noord Amerika.

Het lijkt erop dat vanaf nu de zon 'wakker wordt'!

Hoe wordt u wakker?

 

Peter Toonen, 7 augustus 2010

(Dreamspell: Kin 121/Rode Zelfbestaande Draak (in Maya: 4 IMIX),
eerste dag van de twintig kerndagen van de middenkolom van de Tzolkin: intense hier & nu dagen).