Het grootste deel van de bevolking verliest wel eens iemand in het leven. Na het overlijden van een dierbare is er veel om te regelen. Een begrafenis, het regelen van allerlei documenten, het overschrijven van de bezittingen. Dit is nog maar het puntje van de ijsberg van wat er gedaan hoort te worden, allemaal terwijl de nabestaanden in de rouw zitten na het verliezen van hun dierbare. Niet iedereens hoofd zit er dan naartoe om de gehele begrafenis en uitvaart te regelen. Een uitvaartbegeleider kan hiermee helpen.
Wat doet een uitvaartbegeleider?
Een uitvaartbegeleider wordt ook wel een rouwdienstmedewerker of een uitvaartverzorger genoemd. Zij helpen met het regelen en uitvoeren van de uitvaart, iets waar veel mensen na het overlijden van een dierbare moeite mee hebben. De samenwerking begint met een gesprek tussen de uitvaartbegeleider en de nabestaanden. In dit gesprek wordt besloten hoeveel er door wie wordt geregeld. Sommige mensen zullen het fijn vinden om de touwtjes toch grotendeels in handen te hebben, terwijl anderen juist liever de beslissingen wat weg geven. Tijdens dit gesprek worden ook dingen besloten zoals welke kleding de overledene zal dragen, hoe het haar en make-up zal worden gedaan en of de nabestaanden hiermee misschien zouden willen helpen. Daarnaast zal er besloten worden hoe de uitvaart eruit ziet en wat er met het lichaam gedaan zal worden na de uitvaart. Het drukken en versturen van rouwkaarten hoort zelfs bij de taken van een uitvaartondernemer.
Hoe word je uitvaartbegeleider?
Uitvaartbegeleider worden is een vrij beroep. Dit wil zeggen dat de mensen intern bij een uitvaartbedrijf zullen worden opgeleid, maar er zijn ook enkele opleidingen om te volgen. Het zal geen makkelijk beroep voor iedereen zijn. Het grootste gedeelte van de tijd wordt natuurlijk besteed met rouwende mensen, waardoor tact zeker belangrijk is. Een uitvaart hoort een mooie herinnering te worden voor de nabestaanden. Dit is de taak van de uitvaartbegeleider. Het belangrijkste is om de motivatie te hebben om een mooie uitvaart te regelen en te kunnen regelen, voor iedereen. Afkomst maakt niet uit.
Menselijk contact is dus zeker een belangrijk onderdeel van het werk. Na een uitvaart is het gebruikelijk om een aantal weken later de nabestaanden weer op te zoeken, horen hoe zij zich nu voelen en eventuele dankbetuigingen regelen.
Lijkt dit een mooi beroep? Bij uitvaartverzorging Amsterdam is er te lezen hoe een uitvaartverzorger zoal werkt en of dit iets lijkt waar mogelijk in gewerkt kan worden.