De Amsterdamse grachten zijn een enorme toeristische trekpleister voor binnen- en buitenlandse toeristen. Een bootje huren op de gordel is dan ook een populaire manier om onze hoofdstad te bekijken en tegelijkertijd lekker te ontspannen. Op zoek naar een leuk dagtripje met (overzeese) familie of vrienden? Overweeg dan eens om een bootje te huren!

Type boot

Eerst is het belangrijk om te overwegen wat voor type bootje je huren wilt. Ben je met een grote groep? Dan is een sloep misschien wat praktischer. Denk er wel aan dat je in Amsterdam niet met meer dan twaalf personen (plus één vaarder) op een boot mag zitten zonder vergunning. Ben je maar met een paar mensen, is een klein fluisterbootje je beste vriend. Deze zijn nauwelijks hoorbaar, voordeliger en vaak elektrisch aangevoerd (dus duurzamer). Daarnaast heb je geen vaarbewijs nodig omdat je binnen de grachtengordel maar zes kilometer per uur varen mag. Zonliefhebbers kunnen gaan voor een open bootje, maar op een hele hete dag is een beetje beschutting misschien geen overbodige luxe.

Vaarregels

Je hebt de keuze voor je boot gemaakt, en iemand in de groep aangewezen als kapitein van het schip. Top! Natuurlijk gelden er op het water, net zoals in het verkeer, diverse verkeersregels waaraan je je moet houden. Zo is alcohol drinken tijdens het varen niet toegestaan, en is het belangrijk zoveel mogelijk rechts te varen. Vanzelfsprekend is het belangrijk overlast minimaal te houden. Laat dus geen rotzooi in de grachten achter en maak niet teveel herrie. Er wonen ook gewoon mensen, en de boete voor overlast is niet mals. 

Kosten

Nu denk je vast: allemaal leuk en aardig, maar zo’n middagje kost vast een rib uit mijn lijf. Nou, dat valt dus eigenlijk best mee! Toegegeven, een kosten van een grote boot inclusief schipper die je rondleidt en de zorgen van het varen van je afneemt kunnen flink oplopen. Maar als je besluit zelf te gaan varen scheelt dit al snel een boel geld. Als je de kosten met een groepje deelt kan je al voor 79 euro voor een paar uurtjes varen! Zo wordt een boot huren in Amsterdam alsnog betaalbaar. Zelf een bootje besturen is daarnaast een super leuke ervaring, vooral als je het een beetje met elkaar afwisselt. Dus, waar wacht je nog op?

 

Leave a Comment on Waar je op moet letten voordat je een bootje in Amsterdam huurt?

Geef een reactie