In Nederland schijnt de zon niet altijd, maar als hij schijnt is het belangrijk dat je huis goed bestand is tegen het zonlicht. Hoewel we vaak alleen de positieve kant van de zon belichten brengt het ook een aantal nadelen met zich mee. Zo gaat de kamertemperatuur flink omhoog en kan je interieur op lange termijn verkleuren. Je kunt je huis beschermen tegen zonlicht door zonwering te plaatsen. Zonwering heb je in verschillende soorten en maten. Vandaag de top 5 meest voorkomende zonwering.

De knikarmschermen

Ik denk dat iedereen deze vorm van zonwering wel kent. Knikarmschermen worden vaak gebruikt om buitenterrassen te voorzien van voldoende bescherming. Het werkt als volgt: er wordt een balk bevestigd op de muur (vaak net zo breed als het raam). In deze balk zit een zonnescherm die je kunt uitrollen met behulp van een draai mechanisme. Door de knikarm schuift het scherm zover uit dat je het hele terras hebt overdekt.

Ritsscreens kopen

Een moderne vorm van zonwering zijn ritsscreens. Deze dunne schermen zitten strak langs de zijkanten van je raam. Op deze manier kan er geen wind onderkomen. Bij andere vormen van zonwering speelt wind een belangrijke rol. Als het te hard waait kunnen sommige zonneschermen namelijk niet uit omdat de kans te groot is dat ze gaan scheuren.

Rolluiken aanschaffen

Rolluiken zijn er niet alleen om je kamer te beschermen tegen zonlicht. Ze zijn namelijk ook geluidsdicht en werken isolerend. Hierdoor hou je temperatuur nog beter onder controle dan bij andere types zonwering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Raadpleeg het internet.

Markies aanschaffen

Het woord markies kun je niet alleen kennen van zonwering, het is namelijk ook een adellijke titel. Een markies is zonwering dat in een boogje naar beneden gaat. De kamer is niet alleen beschermd tegen zonlicht van boven, maar ook van de zijkant. Dat is vooral handig bij laaghangende zon.

Shutters zijn van belang

Een populaire vorm van zonwering zijn shutters. Deze trend is terug van weggeweest. Shutters hebben het voordeel dat je ze kunt bewegen om te bepalen hoeveel zonlicht je binnenlaat. Als je de shutters helemaal omhoog of naar beneden doet krijg je het minste licht binnen. Je hebt panelen die vastzitten, maar ook panelen waar je mee kunt schuiven. Als een soort schuifpui kun je de panelen helemaal openslaan waardoor je al het zonlicht in je woning toe laat. Vooral in een modern interieur zijn shutters populair. Ook in oudere woningen die gemoderniseerd zijn zie je ze vaak terugkomen.

Leave a Comment on Top 5 zonwering voor je huis of appartement

Geef een reactie