Hoewel het woord vaccinatie nu weer vaak terugkomt door de hele corona crisis, moest je toen je jonger was ook al meerdere vaccinaties reizen halen. Je herinnert je misschien wel dat je als klein kind in een grote hal stond vol met zenuwen. De meeste mensen vinden het natuurlijk niet fijn om een prik te krijgen. Veel kinderen werd een ijsje of iets anders lekkers beloofd als ze de vaccinatie hadden gekregen. Prikken die je moest halen als kind  is de dtp prik, de baarmoederhals prik en de bmr prik. De baarmoederhals prik spreekt redelijk voor zich en beschermt je tegen baarmoederhals kanker. de dtp prikt beschermt je tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. De bmr prik is misschien wat onbekend, maar daar kun je in dit artikel alles over lezen.

De bmr prik

In Nederland hoort de bmr prik bij het rijksvaccinatieprogramma en beschermt je tegen de ziektes bof, mazelen en rodehond. In totaal moet je twee bmr prikken hebben gehad als kind. De eerste krijg je al wanneer je veertien maanden oud bent en de anders als je negen jaar oud bent. Het is niet zo dat je na 1 prik nog niet beschermd bent. Ze geven elk kind een tweede prik, omdat de eerste prik niet bij iedereen aanslaat. Hoewel al 95% van alle kinderen bescherm si na de eerste prik, loopt dit percentage op tot 99% na de tweede prik.

Bof, mazelen en rodehond

De bmr prikt beschermd je dus, zoals eerder gezegd, tegen de bof, mazelen en rodehond. Dit zijn alle drie erg besmettelijke infectieziekten. De bof is een virus dat zorgt voor een ontsteking van de speekselklieren. Dit heeft als gevolg dat je wang opzwelt. De symptomen van mazelen zijn koorts en huiduitslag. Wanneer deze symptomen zijn weggetrokken, kan je kind nog tot twee jaar een slechte weerstand hebben. De rode hond is te herkennen aan verkoudheidsklachten, lichte koorts en een rode vlekkerige uitslag. Hoewel deze ziekte niet ernstig is voor kinderen, kan dit wel gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen.

Een bmr prik voor het buitenland

Wanneer je kind naar het buitenland gaar, maar nog geen bmr prik heeft gehad is het verstandig deze wat eerder dan de veertien maanden te nemen. In sommige landen in Europa heerst de mazelen en je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je kind de mazelen krijgt. Je kind moet wel minimaal zes maanden oud zijn om de prik te krijgen.

 

Leave a Comment on Wat is een bmr prik?

Geef een reactie