Wijn; de drank van koningen, keizers, boerenlui en schrijvers. De drank die, blijkbaar, ontzettend goed met eten te combineren is, al zou je misschien niet weten hoe precies. Vind je wijn lekker, maar wil je graag meer een ‘kenner’ worden? Of wil je überhaupt leren welke wijnen goed zijn, en hoe je ze combineert met eten? Het is een hele kunst, het leren kennen en leren toepassen van wijn (want poe-poe, wat ís er toch veel van). Trek vooral die lekkere fles nero d avola sicilia open en lees mee. 

 

Wijnig woorden 

 

Zoals in de introductie al enigszins naar verwezen, is wijn (net zoals bier) een drank die al eeuwenlang gedronken wordt. De Romeinen maakten het al hun vlaggenschip, maar inmiddels is het dé drank van romanciers, politici en studenten die geen zin meer hebben in het zoveelste shotje of biertje. Er zijn ontzettend veel soorten wijn met allemaal andere smaken en kleine aanpassingen in het maakproces, maar de basis blijft hetzelfde. Wijn wordt gemaakt door het fermenteren van druiven. Hier zit een heel kook -en filterproces aan vast, en vervolgens wordt de wijn in houten vaten opgeslagen. Zelfs het soort hout waar de wijn in terecht komt heeft invloed op de smaak. Zo heeft een eikenhouten wijn een ander smaakpalet dan bijvoorbeeld eentje die in een berkenhouten vat heeft gerijpt. Ook blijft wijn erg lang goed; sterker nog, sommige rode wijnen zijn er juist op gemaakt om eerst jarenlang te rijpen voordat ze überhaupt gedronken mogen worden.

 

In combinatie met

 

Het combineren van wijn en eten is een kunst die eigenlijk bijna gelijktijdig met de wijn zelf is ontstaan. Al vrij snel kwam men erachter dat bepaalde soorten wijn heel goed werkten met bepaalde gerechten, en anderen weer helemaal niet. Hoe vind je nu de complementaire wijn bij elk gerecht? Tijd voor een uitgebreide handleiding hebben we niet, maar de grondbeginselen moeten kunnen. De wijn moet dezelfde kleur hebben als het eten. Dit is meteen al een regel die je met een korreltje zout moet nemen, want er is geen groene wijn, maar hij gaat ook meer om de zwaarte en intensiteit van het eten dan écht om de kleur. Iets als een stoofpot, iets waar je rode wijn bij moet drinken, is donker van kleur. Iets als een zalmsalade, waar je een droge witte wijn bij drinkt, heeft juist allerlei lichte kleuren en valt ook lichter op de maag. 

 

Leer vooral kennen wat voor wijn voor jou werkt. Nog een laatste tip: voor goede rode wijn, koop een fles met een dier op het label. Foolproof!

 

 

Leave a Comment on Word een echte wijnkenner

Geef een reactie