Het ontwormen van een hond is heel erg belangrijk. Niet alleen tijdens de puppy fase, maar zijn hele leven lang. Ontwormen hoort bij de standaard verzorging van uw hond. Door dit regelmatig te doen kunt u uw honds gezondheid in goede staat houden en ziekte voorkomen. Er zijn veel verschillende wormsoorten die uw hond kan oplopen. De meest voorkomende zijn de spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen. Ze kunnen op verschillende wijzen worden besmet met de wormen. Door bijvoorbeeld directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname van prooien of via melk en rechtstreeks via de placenta. Het is daarom belangrijk om uw hond te beschermen tegen de wormen. Zodat de wormen geen verdere schade kunnen aandoen in uw hond.
Frequentie van ontwormen
Op het gebied van ontwormen hond zijn richtlijnen opgesteld. Voor honden gelden de volgende richtlijnen. Pups moeten ontwormd worden op twee, vier, zes, acht weken leeftijd. Daarna wordt het maandelijks tot de leeftijd van zes maanden. Vanaf het moment dat uw hond een half jaar oud is moeten honden 4 keer per jaar ontwormd worden. Voor het grootste deel van het jaar is het precieze tijdstip van het ontwormen niet belangrijk. Uw hond kan in alle seizoen van het jaar besmet worden door de wormen. Het wordt wel aanbevolen om uw hond te ontwormen twee weken voor de jaarlijkse enting. Dit is handig vanwege het feit dat een wormenbesmetting het afweersysteem van uw hond in beslag neemt en dan is de reactie op de enting minder uitgesproken. Er worden minder antistoffen aangemaakt dan in de gevallen wanneer de hond recent ontwormd is. Er zijn verschillende merken die producten aanbieden voor het behandelen van wormen. Dit zijn: Panacur, Milbemax, Drontal, Milpro, Flubenol, Milbactor en Mansonil.
Preventief voorkomen van wormen
Vaak kan u er niks aan doen als uw hond met wormen wordt besmet. Maar er zijn een aantal dingen die u toch preventief kan doen om het zoveel mogelijk te vermijden. Zo kunt u zorgen voor een goede hygiëne, door de ontlasting van uw dier op te ruime, zandbakken af te dekken en regelmatig uw handen grondig te wassen. Naast het ontwormen is ook goede vlooienpreventie belangrijk voor het voorkomen van een besmetting met lintwormen. Verder zijn er ook kruidpreparaten voor honden beschikbaar voor het preventief voorkomen van wormenbesmettingen. Dit zijn producten op natuurlijk basis die ervoor zorgen dat het darmmilieu zodanig wordt beïnvloed dat de omstandigheden voor de wormen zo ongunstig mogelijk zijn. Verder dragen de kruiden ook bij aan een algemene darmgezondheid.